TARTA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI

Składniki;

Ciasto:

26 dag.mąki  pszennej

szczypta soli
3 łyżki cukru

15 dag.masła

1 jajko

Dodatkowo:
1 budyń waniliowy bez cukru

2-3 duże jabłka

cynamon

cukier puder

 

Wykonanie;

 

Mąkę  przesiać , następnie dodać pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, cukier oraz jajko. Zagnieść  ciasto,  owinąć folią, odłożyć do lodówki na  godzinkę. W tym czasie  ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż widnieje na opakowaniu oraz obrać i pokroić jabłka. Formę nasmarować masłem  i wyłożyć  na niej 2/3 ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i przykryć papierem śniadaniowym, żeby się  za bardzo nie przypiekło. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C na  15 minut. Po wyjęciu, nakładamy na podpieczone ciasto wystudzony budyń, jabłka  oraz pozostałą część ciasta pokrojoną w paski tak, aby tworzyły ładną kratkę . Ciasto ponownie dajemy do piekarnika na 25-30 minut, do momentu, kiedy ciasto na górze ładnie się zarumieni .Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *