Składniki:

Kruche ciasto:

250 g. mąki

szczypta soli

125 g. masła

60 g. cukru

1 jajko

Masa owocowa:

500 ml. mleka

50 g. kaszy manny

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

 3 białka

100 g. cukru

1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

750 g. śliwek

 

Wykonanie:

 

Z mąki z dodatkiem soli, po krojonego masła, cukru i jajka za gnieść ciasto. Owinąć folią i chłodzić około 30 minut. Mleko zagotować, cienką strużką wsypać kaszę. Dodać goździki, zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia. Białka ubić z cukrem i cynamonem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z kaszą. Masę wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ciasto rozwałkować, wykleć nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 30 cm.). Na ciasto wyłożyć kaszę. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, ułożyć na kaszy, lekko wcisnąć. Tarte piec około 35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *