Składniki:
Kruche ciasto:
250 g. mąki
szczypta soli
125 g. masła
60 g. cukru
1 jajko
Masa owocowa:
500 ml. mleka
50 g. kaszy manny
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
3 białka
100 g. cukru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
750 g. śliwek
Wykonanie:
Z mąki z dodatkiem soli, po krojonego masła, cukru i jajka za gnieść ciasto. Owinąć folią i chłodzić około 30 minut. Mleko zagotować, cienką strużką wsypać kaszę. Dodać goździki, zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia. Białka ubić z cukrem i cynamonem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z kaszą. Masę wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ciasto rozwałkować, wykleć nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 30 cm.). Na ciasto wyłożyć kaszę. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, ułożyć na kaszy, lekko wcisnąć. Tarte piec około 35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.