Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: 750 ml. śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki likieru czekoladowego.
Syrop:
1/2 szklanki likieru czekoladowego
2 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
2 paczki rurek waflowych z czekoladą
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijaj, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem, wymieszaj. Wlej do tortownicy (średnica 26 cm). Piecz 20 minut w 175 C. Ostudź.
Masa:
Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Zalej niewielką ilością wrzątku, wymieszaj, ostudź. Śmietanę kremówkę ubij. Wlej żelatynę, wymieszaj. Masą posmaruj brzegi biszkoptu, przyklej rurki. Do reszty śmietany wlej likier, wymieszaj. Posmaruj ciasto. Schłodź.
Syrop:
Żelatynę przygotuj w ten sam sposób jak do masy. Połącz z likierem. Syropem polej torcik, posyp czekoladową posypką.