TORCIK CZEKOLADOWY Z MASKARPONE

Składniki:

 

Biszkopt:

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

2 łyżki kakao

1łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek

Masa:

1/2 kg. serka mascarpone

250 ml. kremówki

10 dag. gorzkiej czekolady

10 dag. cukru pudru

Ponadto:

5 dag. gorzkiej czekolady

35 dag. dużych truskawek

herbatka z rumem lub innym alkoholem do nasączenia

Wykonanie:

Biszkopt:

Jajka utrzyj z cukrem. Dwie łyżki mąki odłóż, do reszty wsyp kakao, dodaj do jajek, wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wlej do tortownicy (śr. 22 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w 170C. Ostudź, przekrój na 3 placki .

Masa:

Czekoladę stop w kąpieli wodnej, ostudź. Kremówkę ubij, dodając serek mascarpone, cukier puder i stopioną czekoladę. Jeden krążek biszkoptu nasącz herbatą z alkoholem, posmaruj 1/3 masy, wciśnij w nią kilka ćwiartek truskawek. Połóż drugi placek, dociśnij, nasącz. Posmaruj 1/3 masy, wetknij truskawki. Ułóż pozostały placek, nasącz, dociśnij. Wierzch i boki torciku posmaruj resztę masy. Udekoruj posiekaną czekoladą i resztą truskawek. Schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *