Składniki:
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki
1 opakowanie płatków migdałowych
1 słoik dżemu wiśniowego lub truskawkowego
1 litr śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1opakowanie podłużnych biszkoptów
owoce sezonowe
Wykonanie:
Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wlej do wyłożonej
papierem do pieczenia tortownicy, piecz 35 minut w temperaturze 180 C. Ostudź. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na nieduże kawałki owoce. Upieczony biszkopt przekrój na trzy krążki. Spód posmaruj dżemem przykryj środkowym ciastem. Rozsmaruj masę śmietanowe -owocową, przykryj trzecim krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj resztą śmietany, posyp owocami. Płatki migdałowe upraż na złoty kolor na patelni bez tłuszczu. Ostudź, posyp torcik. Brzegi obłóż biszkoptami, ozdób kolorową wstążką.