Składniki:
300 g. ciasta francuskiego
2 łyżki winnej marmolady
500 ml. śmietany kremówki
80 g. drobnego cukru
2 usztywniacze do bitej śmietany
800 g. wiśni z kompotu + kompot
szczypta cynamonu
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
12 kandyzowanych wiśni
Polewa:
100 g. cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto francuskie cienko rozwałkować, wykroić 3 koła o średnicy 27 cm. Przenieść je na blachy wyłożone pergaminem. Piec 10-15 minut w 190C.Wystudzić. Najładniejszy placek posmarować marmoladą i lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny. Gdy lukier stężeje, pokroić na 12 trójkątów – jak tort. Wiśnie odcedzić. Kompot zagotować z 40 g. cukru i cynamonem. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody, zagotować. Po zdjęciu z ognia dołożyć wiśnie z kompotu. Śmietanę ubić z resztą cukru i usztywniaczem. Na dnie tortownicy o śr. 24 cm ułożyć jeden z placków (podczas pieczenia zmniejszą się) i po obwodzie wyciskać ze szprycy bitą śmietanę. Środek wypełnić kremem wiśniowym. Przykryć ostatnim plackiem i wysoką warstwą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyć promieniście trójkąty ciasta z polewą. Udekorować rozetkami bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami Odstawić do stężenia.