TORCIK W BISZKOPTOWEJ OBRĘCZY

Składniki:

30 dag. jogurtu

150 ml. mleka

2,5 szklanki śmietany 36%.

5 żółtek

10 dag. cukru

12 długich biszkoptów

5 łyżeczek żelatyny

1 brzoskwinia

Wykonanie:

Mleko i 1/2 szklanki śmietany zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do wrzącego mleka i śmietany. Zagotuj, mieszając. Masę wystudź. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Wystudź. Resztę śmietany ubij na sztywno. Żelatynę ostrożnie połącz z bitą śmietaną i masą żółtkową, a potem z jogurtem. Brzoskwinię potnij na małe kawałki, a ciastka na połówki. Biszkopty ustaw wkoło brzegów formy. Wlej masę. Schłodź. Udekoruj owocami (ew. bitą śmietaną i pistacjami.)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *