Składniki:
Ciasto:
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek mleka
15 dag. mąki
12 dag. masła
szczypta soli
Beza:
3 białka
10 dag .cukru pudru
5 dag. płatków migdałowych
Masa śliwkowa;
50dag. śliwek węgierek
1 szklanka soku winogronowego
5 dag .cukru
Krem
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka soku winogronowego
5 dag .cukru
1 budyń waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zmiksować ,wlać do okrągłej formy i piec 20 minut w 175 stopni.
Beza:
Białka ubić z cukrem i pianę wyłożyć do takiej samej formy posypać płatkami piec 25 minut w temp. 175 stopni.
Masa:
Śliwki wydrylować zalać sokiem dodać cukier dusić 2-3 minuty .Ostudzić ułożyć na cieście.
Krem:
Żelatynę wymieszać z winem, sokiem i cukrem. Mieszając zagotować ,budyń rozrobić z 6 łyżkami zimnej wody dodać do mieszanki winnej i zagotować .Przestudzić wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną .Krem rozsmarować na śliwkach przykryć krążkiem bezowym. Całość chłodzić 2 godziny.