TORT BEZOWY ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

Ciasto:

15 dag cukru

1 cukier waniliowy

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 łyżek mleka

15 dag. mąki

12 dag. masła

szczypta soli

Beza:

3 białka

10 dag .cukru pudru

5 dag. płatków migdałowych

Masa śliwkowa;

50dag. śliwek węgierek

1 szklanka soku winogronowego

5 dag .cukru

Krem

4 łyżeczki żelatyny

1 szklanka czerwonego wina

1 szklanka soku winogronowego

5 dag .cukru

1 budyń waniliowy

1 szklanka śmietany kremówki

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zmiksować ,wlać do okrągłej formy i piec 20 minut w 175 stopni.

Beza:

Białka ubić z cukrem i pianę wyłożyć do takiej samej formy posypać płatkami piec 25 minut w temp. 175 stopni.

Masa:

Śliwki wydrylować zalać sokiem dodać cukier dusić 2-3 minuty .Ostudzić ułożyć na cieście.

Krem:

Żelatynę wymieszać z winem, sokiem i cukrem. Mieszając zagotować ,budyń rozrobić z 6 łyżkami zimnej wody dodać do mieszanki winnej i zagotować .Przestudzić wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną .Krem rozsmarować na śliwkach przykryć krążkiem bezowym. Całość chłodzić 2 godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *