Składniki:
150 g. maślanych herbatników
2 łyżki mleka
80 g. masła
Krem I:
3 płaty żelatyny
250 ml. śmietany kremówki
3 żółtka
70 g. cukru pudru
200 g. czekolady
50 ml. brandy
Krem II:
2 łyżki kawy mielonej
200 ml. śmietany kremówki
200 g. jogurtu naturalnego
100 g. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
6 płatów żelatyny
Dekoracja:
biszkopty
ziarna kawy
czekolada
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, nasączyć mlekiem, zagnieść z masłem na zwartą masę. Wylepić nią dno tortownicy (średnicy 24 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić krem czekoladowy:
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, by napęczniała. Żółtka z cukrem ubić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać odciśniętą żelatynę i poczekać, aż się rozpuści. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, brandy i ubitą na sztywno śmietanę. Krem rozsmarować na korpusie z herbatników i wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować krem kawowy:
Zagotować śmietanę z kawą i wstawić na noc do lodówki. Potem ubić ją, dodając jogurt, cukier puder i wanilinowy. Namoczyć żelatynę w 80 ml. wody. Gdy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając namałym ogniu. Połączyć z kremem. Krem rozsmarować na czekoladowej warstwie, odstawić do stężenia. Boki tortu oblepić biszkoptami, wierzch udekorować ziarnami kawy, wiórkami czekolady.