Składniki;

1/2  szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki czekolady w proszku

2 łyżki rumu

3/4 szklanki cukru

 

Krem:

1i 1/2 szklanki mleka

1 budyń czekoladowy bez cukru

20 dag. masła

2 żółtka

3/4 szklanki cukru

tabliczka gorzkiej czekolady

50 ml. wiśniówki

3 łyżki zmielonych migdałów

gotowa polewa czekoladowa do dekoracji

 

Wykonanie;

 

Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem i rumem, delikatnie wymieszaj z pianą. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj obie przesiane mąki, proszek do pieczenia i startą czekoladę. Piecz w tortownicy w nagrzanym piekarniku 50 minut w temperaturze170 C. ostudzone ciasto pokrój na 3 krążki.

Krem;

 

Budyń ugotuj na mleku, przestudź, dodaj żółtka oraz cukier, starannie wymieszaj. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając zimny budyń, wiśniówkę i startą czekoladę. 5 łyżek kremu odłóż. Pozostałym posmaruj 2 placki, posypując wierzch każdego warstwą mielonych migdałów. Przełożone kremem placki złóż jeden na drugi, wierzch i boki ciasta posmaruj cienką warstwą pozostałego kremu. Polewę rozpuść, gorącą najpierw posmaruj brzegi tortu, później pozostałą szybko wylej na środek ciasta, lekko rozprowadź pędzlem. Udekoruj według uznania, wstaw do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *