Składniki:
20 dużych ziemniaków
30 dag. boczku parzonego
1/2 kg. pieczarek
30 dag. żółtego sera
3/4 szklanki mleka
olej
1/4 szklanki śmietany 18%
1 pęczek natki
sól
gałka muszkatołowa
masło
Wykonanie:
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, duś do miękkości. Ostudź. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw na minutę. Dodaj około 2 łyżki masła, utłucz. Oprósz gałką muszkatołową, stopniowo wlewaj mleko i śmietanę, mieszając. Przypraw. Tortownicę posmaruj masłem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Zapiekaj 25 minut w 180 C. Z reszty masy ziemniaczanej szprycą wyciśnij po bokach rozetki, środek napełnij boczkiem wymieszanym z resztą masy. Zapiekaj 20-25 minut. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, połącz z posiekaną natką. Posyp torcik. Piecz jeszcze 10 minut.