Składniki:

 

  gotowe jasne blaty biszkoptowe o średnicy 26 cm.

Krem:

1 i1/2 szklanki kremówki

  jajka

6 łyżek cukru

3 łyżeczki żelatyny

2 łyżki rozpuszczalnej kawy

1 kieliszek koniaku lub brandy

Poncz:

 3/4 szklanki lekko osłodzonej wody

1 kieliszek koniaku lub brandy

 

Wykonanie:

 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać (woda nie może dotykać dna miski).Gdy masa stanie się gęsta, zdjąć z ognia i dodaćżelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku. Dwie łyżki masy odłożyć do małej miseczki, a do reszty wsypać kawę. Starannie wymieszać. Ubić śmietanę, 2 łyżki wymieszać z masą z miseczki, a resztę z pozostałą masą  jajeczną. Do jasnej masy dodać łyżeczkę koniaku, a do kawowej resztę. Z podanych składników przygotować poncz, nasączyć nim blaty, przełożyć je ciemnym kremem. Posmarować nim też wierzch i boki tortu. Wierzch udekorować kształtnymi rozetkami z białej masy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *