Składniki:
gotowe jasne blaty biszkoptowe o średnicy 26 cm.
Krem:
1 i1/2 szklanki kremówki
jajka
6 łyżek cukru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 kieliszek koniaku lub brandy
Poncz:
3/4 szklanki lekko osłodzonej wody
1 kieliszek koniaku lub brandy
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać (woda nie może dotykać dna miski).Gdy masa stanie się gęsta, zdjąć z ognia i dodaćżelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku. Dwie łyżki masy odłożyć do małej miseczki, a do reszty wsypać kawę. Starannie wymieszać. Ubić śmietanę, 2 łyżki wymieszać z masą z miseczki, a resztę z pozostałą masą jajeczną. Do jasnej masy dodać łyżeczkę koniaku, a do kawowej resztę. Z podanych składników przygotować poncz, nasączyć nim blaty, przełożyć je ciemnym kremem. Posmarować nim też wierzch i boki tortu. Wierzch udekorować kształtnymi rozetkami z białej masy.