Składniki:

 

Ciasto:

25 dag. maku

25 dag. cukru

6 jajek

2-4 łyżki bułki tartej

2 łyżki miodu

20 dag. rodzynek

1 łyżka kaszy manny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

25 dag. masła

2 łyżki mąki

1 szklanka mleka

3 /4 szklanki cukru

1 żółtko

zapach waniliowy

 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.

Do dekoracji:

płatki migdałowe

ażurowe listki czekoladowe

 

Wykonanie:

 

Mak zalać wrzątkiem, gotować około 30 minut na wolnym ogniu, po czym osączyć na sicie i trzykrotnie zemleć. Rodzynki15 minut moczyć w gorącej wodzie, osączyć, wsypać do maku. Dodać jaja ubite z cukrem, miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i wszystko starannie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej masłem i posypanej kaszą manną tortownicy, piec 45 minut w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i, mieszając, najpierw wsypać mąkę, a potem cienkim strumieniem wlać zimne mleko. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić, po czym utrzeć z żółtkiem i cukrem. Pozostałe masło utrzeć na puch i, nadal ucierając, dodawać po łyżce zimną masę budyniową. Podzielić krem na dwie części. Jedną wymieszać z wystudzoną kawą zaparzoną w niewielkiej wrzącej wody, drugą – z esencją waniliową. Krążki ciasta przekładać na przemian ciemnym i jasnym kremem. Wierzch posmarować jasnym kremem i przybrać listkami czekoladowymi. Boki posmarować ciemnym kremem i posypać płatkami migdałowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *