Składniki:
Ciasto:
25 dag. maku
25 dag. cukru
6 jajek
2-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki miodu
20 dag. rodzynek
1 łyżka kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
25 dag. masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
3 /4 szklanki cukru
1 żółtko
zapach waniliowy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Do dekoracji:
płatki migdałowe
ażurowe listki czekoladowe
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem, gotować około 30 minut na wolnym ogniu, po czym osączyć na sicie i trzykrotnie zemleć. Rodzynki15 minut moczyć w gorącej wodzie, osączyć, wsypać do maku. Dodać jaja ubite z cukrem, miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i wszystko starannie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej masłem i posypanej kaszą manną tortownicy, piec 45 minut w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i, mieszając, najpierw wsypać mąkę, a potem cienkim strumieniem wlać zimne mleko. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić, po czym utrzeć z żółtkiem i cukrem. Pozostałe masło utrzeć na puch i, nadal ucierając, dodawać po łyżce zimną masę budyniową. Podzielić krem na dwie części. Jedną wymieszać z wystudzoną kawą zaparzoną w niewielkiej wrzącej wody, drugą – z esencją waniliową. Krążki ciasta przekładać na przemian ciemnym i jasnym kremem. Wierzch posmarować jasnym kremem i przybrać listkami czekoladowymi. Boki posmarować ciemnym kremem i posypać płatkami migdałowymi.