Składniki:
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
15 dag. daktyli
10 dag.migdałów
10 dag startej czekolady deserowej
aromat waniliowy
Krem:
15 dag. masła
2 żółtka
15 dag. drobno posiekanych daktyli
10 dag cukru pudru
3 łyżki koniaku
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
2-3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Sparzone migdały obrać ze skórki i zemleć, daktyle jak najdrobniej posiekać. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, wymieszać z czekoladą, migdałami, daktylami i aromatem waniliowym. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą małej tortownicy, piec 40 min w 180 C. W tym czasie przygotować krem. Masło utrzeć na puch z cukrem, po czym wymieszać kolejno z żółtkami, koniakiem i daktylami. Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć je kremem, lekko przycisnąć. Wierzch i boki polać polewą przygotowaną według instrukcji na opakowaniu, posypać płatkami migdałowymi, udekorować zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi.