TORT MIGDAŁOWO- DAKTYLOWY

Składniki:

8 jajek

1 szklanka cukru pudru

15 dag. daktyli

10 dag.migdałów

10 dag startej czekolady deserowej

aromat waniliowy

Krem:

15 dag. masła

2 żółtka

15 dag. drobno posiekanych daktyli

10 dag cukru pudru

3 łyżki koniaku

Do dekoracji:

 gotowa polewa czekoladowa

 2-3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Sparzone migdały obrać ze skórki i zemleć, daktyle jak najdrobniej posiekać. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, wymieszać z czekoladą, migdałami, daktylami i aromatem waniliowym.  Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą małej tortownicy, piec 40 min w 180 C. W tym czasie  przygotować krem. Masło utrzeć na puch z cukrem, po czym wymieszać kolejno z żółtkami, koniakiem i daktylami. Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć je kremem, lekko przycisnąć. Wierzch i boki polać polewą przygotowaną według instrukcji na opakowaniu, posypać płatkami migdałowymi, udekorować zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *