Składniki:

Biszkopt jasny:

6 jajek

15 łyżek mąki

15 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

6 jajek

15 łyżek mąki

15 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Ponadto:

sok z cytryny

cukier

4 kubki po 330 ml. kremówki

2 opakowania nadziewanych rurek ciemnych

2opakowania nadziewanych rurek jasnych

1 opakowanie cukierków lentilek

 

Wykonanie:

 

Biszkopt jasny:

Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka, ubijając, stopniowo wsypuj cukier. Dodaj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Piecz około 30 minut w 180C.

Biszkopt ciemny:

Przygotuj w ten sam sposób, dodając po cukrze kakao. Upiecz. Ostudzone  biszkopty przekrój na dwa krążki .Sok z cytryny wymieszaj z niewielką ilością cukru i przegotowaną wodą. Kremówki ubij na sztywno. Ułóż jasny biszkopt, nasącz ponczem. Posmaruj kremem śmietanowym. Ułóż ciemny biszkopt, nasącz, ułóż śmietanę. Tak postępuj z resztą placków. Boki i wierzch tortu posmaruj śmietaną. Boki obłóż rurkami, wierzch posyp lentilkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *