TORT ŚMIETANOWO TRUSKAWKOWY

Składniki;

 

3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka ziemniaczanej mąki

3 łyżki mąki pszennej

 

Masa śmietanowo truskawkowa;

1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%

9 g. śmietanfiksu

2 łyżki cukru pudru

1 szklanka zmiksowanych truskawek

50 ml . likieru truskawkowego

2 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo;

1 galaretka truskawkowa

bita śmietana do dekoracji

 

Wykonanie;

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier , a potem kolejno żółtka.Dodać partiami  przesiane mąki i wymieszać szpatułką.

Tortownice 18 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę .Piecz w nagrzanym piekarniku 160C. około 25 minut.Wystudzony biszkopt podzielić na 2 blaty.  Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem smietanfiksu i cukru pudru.Żelatynę wymieszać z likierem i zmiksowanymi truskawkami, połączyć ze śmietaną.Na blat biszkoptu wyłożyć masę i wstawić  do lodówki do stężenia.Przygotuj galaretkę ,chłodną przelej na masę truskawkową.Gotowy torcik udekoruj kleksami bitej śmietany.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *