Składniki;
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka ziemniaczanej mąki
3 łyżki mąki pszennej
Masa śmietanowo truskawkowa;
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
9 g. śmietanfiksu
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka zmiksowanych truskawek
50 ml . likieru truskawkowego
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo;
1 galaretka truskawkowa
bita śmietana do dekoracji
Wykonanie;
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier , a potem kolejno żółtka.Dodać partiami przesiane mąki i wymieszać szpatułką.
Tortownice 18 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę .Piecz w nagrzanym piekarniku 160C. około 25 minut.Wystudzony biszkopt podzielić na 2 blaty. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem smietanfiksu i cukru pudru.Żelatynę wymieszać z likierem i zmiksowanymi truskawkami, połączyć ze śmietaną.Na blat biszkoptu wyłożyć masę i wstawić do lodówki do stężenia.Przygotuj galaretkę ,chłodną przelej na masę truskawkową.Gotowy torcik udekoruj kleksami bitej śmietany.
5