Składniki:
1 gotowy biszkopt (o średnicy 26 cm.)
1 kg .truskawek
500 ml. śmietany kremówki
2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym
1 torebka galaretki truskawkowej
1 kieliszek likieru pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
kilka listków mięty do dekoracji
Wykonanie:
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Odłożyć połowę owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Czekoladę stopić. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Rozgniecione truskawki wymieszać z 1 /3 masy śmietanowej oraz połową żelatyny. Pozostałą masę śmietanową połączyć z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny. Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy. Na przemian wylewać masę czekoladową i truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzch ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Mocno schłodzić/