Składniki :

Ciasto:

25 dag. mąki pszennej

15 dag. masła lub margaryny

12 dag. cukru pudru

1 łyżka kakao

Masa :

15 dag. cukru pudru

10 dag. mielonych orzechów

1/2 szklanki mleka

15 dag. masła

30 g. spirytusu

 

Wykonanie:


Z podanych składników zagnieść ciasto, wypełnić wysmarowane foremki tak by powstało duże zagłębienie, ciasto jeszcze troszkę wyrośnie. Pieczemy w 180 C .około 10 minut z termoobiegiem Studzimy wyciągamy z foremek.

Masa:

Orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać zimne orzechy i na samym końcu wlać powoli spirytus. Orzeszki smarować masą i składać po 2 razem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *