Składniki:
ciasto:
5 jajek
15 dag cukru
10 dag. gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
15 dag mąki
Przełożenia:
500 ml. kremówki
dag cukru pudru
1 łyżka wanilinowego
15 dag homogenizowanego
1 łyżka żelatyny
50 dag. ciemnych czereśni
dag cukru
1/2 cytryny
1łyżka mąki ziemniaczanej
tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej miseczki. Dodaj masło, roztop w gorącej kąpieli wodnej (na parze), wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem. Dalej ucieraj dodając czekoladę. Wymieszaj z ubitymi białkami i przesianą mąką, przełóż do tortownicy. Piecz około 25 minut w 190 C, wystudź. Czereśnie wydryluj. Połowę włóż do rondelka, dodaj cukier, rozgotuj. Przypraw sokiem z cytryny, dodaj mąkę rozmieszaną w odrobinie wody, wymieszaj, zagotuj, wystudź. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Połącz z serkiem i rozpuszczoną żelatyną. Ciasto przekrój na 3 blaty. Przełóż masą owocową, owocami i bitą śmietaną. Posyp startą czekoladą, schłodź.