Składniki;
1 kg. ziemniaków
10 dag .masła
1/2 szklanki mleka
2 jajka
5 dag. żółtego sera
10 dag. resztek wędliny (kiełbasy, baleronu itp.)
sol
pieprz
Wykonanie;
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez sito lub zemleć. Dodać 5 dag .masła, gorące mleko i żółtka. Starannie wyrobić
drewnianą łyżką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztki wędliny drobno posiekać, ubić białka na sztywną pianę. Dodać do przygotowanego pure ziemniaczanego
posiekaną wędlinę i pianę, lekko mieszając. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć pure, posypać żółtym serem, na wierzchu ułożyć grudki masła, piec w gorącym piekarniku 190C.około 1/2 godziny.