Składniki;
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki startej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
4 łyżki oleju
Wykonanie;
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier.Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do białek.Ubijać chwilę. Na koniec dodać przesiane mąki , startą czekoladę i olej.Delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto przekroić i nasączyć 1/2 szklanki wody gorącej, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,1/2 łyżeczki cukru.
Masa:
2 gotowe kremy tiramisu lub ajerkoniakowe.Wykonać tak jak na opakowaniu.
Dodatkowo:
kakao
Wykonanie;
Pierwszy blat nasączyć wyłożyć 1 krem ,posypać przez siteczko kakaem.Przykryć drugim biszkoptem nasączyć wyłożyć 2 krem,posypać kakaem
Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na noc aby masa stężała.