TORTOWE TIRAMISU ANI

Składniki;

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki tortowej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2  szklanki startej czekolady

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

4 łyżki oleju

 

Wykonanie;

 

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier.Żółtka wymieszać z octem i proszkiem  do pieczenia, dodać do białek.Ubijać chwilę. Na koniec dodać przesiane mąki , startą czekoladę i olej.Delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  Piecz w nagrzanym piekarniku  25 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto przekroić i nasączyć 1/2 szklanki wody gorącej, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,1/2  łyżeczki cukru.
Masa:

2 gotowe kremy tiramisu lub  ajerkoniakowe.Wykonać tak jak na opakowaniu.
Dodatkowo:

kakao

Wykonanie;
Pierwszy blat nasączyć wyłożyć 1 krem ,posypać przez siteczko kakaem.Przykryć drugim biszkoptem nasączyć wyłożyć 2 krem,posypać kakaem
Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na noc aby masa stężała.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *