Składniki;

6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
1 kisiel wiśniowy
1/2 szklanki  maku
4 łyżki śmietany kwaśnej

 

Wykonanie:

 

Białka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem i olej cały czas mieszając.Podzielić na 4 części:  Do 1 części dodać żółtka i 1 łyżkę śmietany.Wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą podłużną wąską keksówkę.  Do 2 części dodać mak i 1 łyżkę śmietany,wymieszać i wyłożyć kupkami na pierwsze ciasto.  Do 3 części dodać kisiel i 1 łyżkę śmietany,wymieszać i wyłożyć na ciasto z makiem.  Do 4 części dodać kakao i 1 łyżkę śmietany,wymieszać i wyłożyć na poprzednią warstwę.  Całość wstawić do nagrzanego piekarnika180C. i piec około45-55 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *