TURECKIE CIASTKA Z SYROPEM

Składniki:

Na ciasto:

0,3 litra wody

8 dag. masła

10 dag. cukru

1łyżeczka skórki startej z cytryny

sól

25 dag. mąki

4 jajka

oliwa do smażenia

Do polania:

0,2 litra wody

40 dag. cukru

sok z cytryny

posiekane orzechy (Np. piniowe, pistacjowe)

Wykonanie:

 

Zagotuj wodę z masłem, cukrem, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zestaw z ognia. Wsyp przesianą mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Dalej ucieraj, dodając kolejno jajka. Z ciasta uformuj małe kulki, w środku każdej zrób wgłębienie. Ciasteczka usmaż na oliwie. Osącz na bibule, wystudź. Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop. Dopraw go sokiem z cytryny. Gorącym polej ciasteczka, posyp orzechami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *