Składniki:
Na ciasto:
0,3 litra wody
8 dag. masła
10 dag. cukru
1łyżeczka skórki startej z cytryny
sól
25 dag. mąki
4 jajka
oliwa do smażenia
Do polania:
0,2 litra wody
40 dag. cukru
sok z cytryny
posiekane orzechy (Np. piniowe, pistacjowe)
Wykonanie:
Zagotuj wodę z masłem, cukrem, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zestaw z ognia. Wsyp przesianą mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Dalej ucieraj, dodając kolejno jajka. Z ciasta uformuj małe kulki, w środku każdej zrób wgłębienie. Ciasteczka usmaż na oliwie. Osącz na bibule, wystudź. Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop. Dopraw go sokiem z cytryny. Gorącym polej ciasteczka, posyp orzechami.