Składniki:

2 jajka

1 żółtko

3/4 szklanki cukru

16 g .cukru wanilinowego

125 g. masła

3/4 szklanki mleka

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kaszy manny

1 łyżka octu, najlepiej owocowego

dowolne owoce

Wykonanie:

Mąkę przesiać  z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, następnie żółtko, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie .Dolewać mleko, mieszając, tylko do połączenia składników. Dodać kaszę, ocet i wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tarta lub mąką. Na górę wyłożyć owoce, rozcięciem do góry.Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 C. lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

soku z 1 cytryny.

Utrzeć razem na gładka masę i polukrować nim ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *