Składniki:
2 jajka
1 żółtko
3/4 szklanki cukru
16 g .cukru wanilinowego
125 g. masła
3/4 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka octu, najlepiej owocowego
dowolne owoce
Wykonanie:
Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, następnie żółtko, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie .Dolewać mleko, mieszając, tylko do połączenia składników. Dodać kaszę, ocet i wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tarta lub mąką. Na górę wyłożyć owoce, rozcięciem do góry.Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 C. lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
soku z 1 cytryny.
Utrzeć razem na gładka masę i polukrować nim ciasto.