Składniki;
4 jajka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietany kwaśnej
25 dag. margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg. rabarbaru
cukier puder do posypania
Wykonanie;
Rabarbar umyć, pokroić, oprószyć mąką. Margarynę rozpuścić, ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę. Proszek do pieczenia rozpuścić w śmietanie. Ucierając dodać śmietanę i margarynę. Rabarbar dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Keksówkę posmarować margaryną posypać bułką tartą Wylać ciasto do keksówki. Piec 45minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.