Składniki;
Biszkopt kakaowy:
6 jajek ( średniej wielkosci)
7 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju rzepakowego
Śmietana;
800 ml. dobrze schłodzonej śmietanki 30%lub 36%
2 opakowania cukru wanilinowego
2 – 3 łyżki cukru
1i 1/2 dużej czubatej łyżki żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody.
Polewa:
10 dag.masła
70 ml. śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
2 – 3 łyżki kakao
1/3 łyżeczki żelatyny + łyżeczka wody do rozmieszania
Dodatkowo;
1 słoiczek dżemu truskawkowego lub porzeczkowego
Wykonanie;
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy połowę cukru i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. W drugiej misce łączymy żółtka z cukrem i ubijamy na kogel mogel stopniowo dolewamy oleju i miksujemy. Obie masy łączymy ze sobą. Do miski przesiewamy mąkę razem z kakao dodajemy do masy jajecznej mieszając bez przerwy łyżką. Blaszkę 25 na 35 cm. wykładamy papierem i wylewamy masę na biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C. około 35 minut. Studzimy i przekrawamy na pół wzdłuż.
Śmietana;
Śmietankę ubijamy, gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy śmietana będzie całkowicie sztywna rozpuszczamy żelatynę (wcześniej namoczoną) i mieszamy ją z niewielką ilością ubitej kremówki, a następnie półpłynną całość przelewamy do miski z bitą śmietaną i szybko mieszamy. Śmietanę wykładamy na posmarowany dżemem biszkopt i przykładamy drugim. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy polewę.
Polewa;
Masło, śmietankę i cukier rozpuszczamy, gdy znikną grudki dodajemy kakao. Gotujemy przez minutę , dwie aż masa stanie się jednolita. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładanie mieszamy. Gdy polewa wystygnie i zacznie gęstnieć oblewamy nią drugi blat posmarowany dżemem. Polewa ta jest idealna do tego ciasta nie kruszy się,i jest miękka w czasie krojenia.
Rozetki;
Zostawiamy trochę bitej śmietany i na polewie robimy rozetki wyciskamy szprycą do kremów .