SKŁADNIKI :
28dag. mąki pszennej
7 dag. cukru
1cukier waniliowy
10 dag.zmielonych migdałów obranych ze skórki
21 dag.masła
Wykonanie;
Wykonanie:
Mąkę,cukier,cukier waniliowy, 1/2,migdałów razem wymieszać. Dodać masło rozdrobione na kostki i nożem wkrawać . Następnie rekami na jednolita masę wyrobić. Ciasto owinąć w folie i dać na 1 godzinę do lodówki. Następnie brać kawałek ciasta, rolować na 3cm.średnicy i na szerokość małego palca kroić plastry które formować na kształt księżyca. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanego margaryną ciastka układać w odstępach. Piecz w nagrzanym piekarniku do 175 C. około 15-20 minut zależnie od pieca. Resztę migdałów wymieszać z cukrem pudrem posypywać cieple księżyce i odstawiać do wystygnięcia.