WARSZAWSKIE FLACZKI

Składniki:

1 kg. ugotowanych flaczków

1 pęczek włoszczyzny

1cebula

2 łyżki masła

1 i 2/3 litra bulionu

1łyżka zasmażki (z torebki)

 sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

 

Jarzyny z włoszczyzny obierz albo oczyść (w zależności od rodzaju), opłucz, osusz. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i seler potnij w cienkie słupki, a por  w plasterki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i stale-mieszając, smaż, aż będzie szklista. Do zeszklonej cebuli dołóż pokrojoną włoszczyznę. Wszystkie warzywa smaż kilka minut na dużym płomieniu (często mieszaj). Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia. Wrzuć ugotowane wcześniej flaczki. Poczekaj, aż całość ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut   flaczki   zagęść zasmażką błyskawiczną . Gotuj jeszcze około 10 minut na małym płomieniu. Pod koniec przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (jeśli lubisz, dodaj też ostrą paprykę i majeranek). Flaczki podawaj z chrupiącą bułką. Możesz dodać także drobiowe pulpety.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *