Składniki:
1 kg. ugotowanych flaczków
1 pęczek włoszczyzny
1cebula
2 łyżki masła
1 i 2/3 litra bulionu
1łyżka zasmażki (z torebki)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Jarzyny z włoszczyzny obierz albo oczyść (w zależności od rodzaju), opłucz, osusz. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i seler potnij w cienkie słupki, a por w plasterki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i stale-mieszając, smaż, aż będzie szklista. Do zeszklonej cebuli dołóż pokrojoną włoszczyznę. Wszystkie warzywa smaż kilka minut na dużym płomieniu (często mieszaj). Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia. Wrzuć ugotowane wcześniej flaczki. Poczekaj, aż całość ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut flaczki zagęść zasmażką błyskawiczną . Gotuj jeszcze około 10 minut na małym płomieniu. Pod koniec przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (jeśli lubisz, dodaj też ostrą paprykę i majeranek). Flaczki podawaj z chrupiącą bułką. Możesz dodać także drobiowe pulpety.