Składniki:
4 plastry (około 60 dag.) wątróbki cielęcej
75 dag .ziemniaków
4 cebule
2 jabłka
1/2 szklanki rosołu (instant)
1/2 szklanki wermutu
1 zielona papryka,
5 dag wędzonego boczku
5 łyżek oleju
4 łyżki octu winnego
1 łyżka mąki
2 łyżeczki soku cytryny
1 pęczek natki pietruszki
świeży tymianek i majeranek (lub po/2 łyżeczki tych samych ziół)
sól
biały pieprz
kminek
tarta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Umyć ziemniaki, gotować w mundurkach 20 minut w lekko osolonej wodzie, obrać, następnie ostudzić. Pokroić boczek w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Obrać 2 cebule, drobno pokroić. Wrzucić cebulę, smażyć jeszcze 5 minut. Pokroić ziemniaki w plastry. Smażyć na złoty kolor, mieszając. Posypać solą, pieprzem, kminkiem i gałką muszkatołową .Pokroić jabłka na ćwiartki. Usunąć środki z pestkami, następnie pokroić jabłka na mniejsze cząstki. Dodać do ziemniaków, polać octem winnym, dusić razem 5 minut. Obrać dwie cebule, drobno posiekać. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Smażyć cebulę i paprykę na 2 łyżkach oleju. Wlać rosół, wermut i sok z cytryny. Wrzucić zioła. Zagotować całość, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Plastry wątróbki posypać pieprzem i oprószyć mąką. Smażyć na reszcie oleju po 8-10 minut z każdej strony. Posolić. Rozłożyć wątróbkę, ziemniaki z jabłkami i uduszone warzywa na talerzach, udekorować natką.