WĄTRÓBKA CIELĘCA

Składniki:

 

4 plastry (około 60 dag.) wątróbki cielęcej

75 dag .ziemniaków

4 cebule

2 jabłka

1/2 szklanki rosołu (instant)

1/2 szklanki wermutu

1 zielona papryka,

5 dag wędzonego boczku

5 łyżek oleju

4 łyżki octu winnego

1 łyżka mąki

2 łyżeczki soku cytryny

1 pęczek natki pietruszki

świeży tymianek i majeranek (lub po/2 łyżeczki tych samych ziół)

sól

biały pieprz

kminek

tarta gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

 

Umyć ziemniaki, gotować w mundurkach 20 minut w lekko osolonej wodzie, obrać, następnie ostudzić. Pokroić boczek w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Obrać 2 cebule, drobno pokroić. Wrzucić cebulę, smażyć jeszcze 5 minut. Pokroić ziemniaki w plastry. Smażyć na złoty kolor, mieszając. Posypać solą, pieprzem, kminkiem i gałką muszkatołową .Pokroić jabłka na ćwiartki. Usunąć środki z pestkami, następnie pokroić jabłka na mniejsze cząstki. Dodać do ziemniaków, polać octem winnym, dusić razem 5 minut. Obrać dwie cebule, drobno posiekać. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Smażyć cebulę i paprykę na 2 łyżkach oleju. Wlać rosół, wermut i sok z cytryny. Wrzucić zioła. Zagotować całość, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Plastry wątróbki posypać pieprzem i oprószyć mąką. Smażyć na reszcie oleju po 8-10 minut z każdej strony. Posolić. Rozłożyć wątróbkę, ziemniaki z jabłkami i uduszone warzywa na talerzach, udekorować natką.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *