WIELKANOCNA KACZKA NADZIEWANA

Składniki:

kaczka

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka soli

1 łyżka majeranku

Składniki:

Farsz:

5 kwaśnych jabłek

1łyżka majeranku

Dodatkowo:

5 jabłek

1,5 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

1 łyżka majeranku

Wykonanie:

Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka najlepiej szare renety obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczego brzuszka. Zapiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Związać też nóżki. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i piecz w piekarniku około 2 godziny w temperaturze 180  C. Gdy kaczka ma złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po około godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu 1-2 łyżki przełożyć na patelnię. Resztę jabłek pokroić na ćwiartki i jeszcze na pół wrzucić na rozgrzany tłuszcz i  dodać sok z cytryny i cukier. Przyprawić majerankiem. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną, lecz się nie rozgotują. Kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *