Składniki:
40 dag. białej czekolady
85 dag. śmietany kremówki
3 jajka
10 dag. cukru
1 cukier wanilinowy
10 dag. mąki pszennej
2,5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
10 dag. dżemu z czarnej porzeczki
7,5 dag. mielonych pistacji (nie solonych)
1/2 łyżeczki kakao
Składniki:
Podgrzać 80 dag. śmietany, zdjąć z ognia. Wrzucić 25 dag. posiekanej czekolady, mieszać, aż się rozpuści. Przelać do miski, przykryć folią, wstawić na noc do lodówki. Białka ubić z 3 łyżkami wody, cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając, kolejno dodawać żółtka. Do masy jajecznej stopniowo dosypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy (średnicy. 26 cm.) wyłożonej pergaminem .Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 20- 25 minut. Biszkopt wystudzić, przeciąć na 2 blaty. Jeden ułożyć na dnie formy, posmarować dżemem, zostawiając wolne brzegi (około 1 cm). Połowę schłodzonej masy śmietanowo-czekoladowej wymieszać z 1 opakowaniem zagęstnika i ubić na sztywno. Rozsmarować na warstwie dżemu. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Schłodzony tort wyjąć w lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Pozostałą masę śmietanowo-czekoladową wymieszać z drugim opakowaniem zagęstnika i ubić na sztywno. Posmarować nią wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Odłożone 5 dag. śmietany kremowej podgrzać, rozpuścić w niej pozostałe 15 dag. posiekanej czekolady. Schładzać godzinę w lodowce. Boki tortu obsypać pistacjami. Z masy czekoladowej ulepić 10 zajączków. Wykałaczką narysować im oczy, noski i buźki. W rowki nasypać kakao. Zajączki schłodzić i udekorować nimi wierzch tortu