Składniki ;
40 dag. parzonej białej kiełbasy
25 dag.boczku
1 golonka
2 marchewki
1 duża pietruszka
1/2 selera
1 por
2 ząbki czosnku
zakwas na żurek
1 łyżka majeranku
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
3-4 łyżki oleju
jajka według uznania
Wykonanie;
Białą kiełbasę pokroić w grubsze półplasterki, boczek pokroić w kosteczkę. Kiełbasę i boczek podsmażyć na rozgrzanych kilku łyżkach oleju.Do garnka dać golonkę, zalać wodą i gotować do miękkości . Przygotować garnek na około 5 litrów wody. Następnie do wywaru dodać warzywa, wyciągając wcześniej golonkę. Pora, pietruszkę i selera dodać w całości. Marchewkę pokroić w półplasterki i również dodać do garnka. Do zupy dodać przesmażoną kiełbasę z boczkiem. Dodać 5-6 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Gotować około 40 minut na małym ogniu. Następnie do żurku dodać zakwas, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do zupy dodać płaską łyżkę majeranku, szczyptę soli i pieprzu oraz śmietanę, aby śmietana nam się nie zważyła najpierw rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami gorącego wywaru.Golonkę pokroić i dać do żurku. Wielkanocny żurek gotować jeszcze przez około 15 minut.Żurek najlepiej smakuje podany z ugotowanymi na twardo jajkami, i możemy go także podawać w chlebkach specjalnych do żurku .