WIŚNIOWA KARKÓWKA

Składniki:

 

1 kg .karkówki

2 cebule

1marchewka

3 łyżki mąki

oliwa

sól

pieprz

słodka papryka

ostra papryka

czosnek granulowany

1 słoik kompotu wiśniowego

 

Wykonanie:

 

Karkówkę umyj, osusz, pokrój na plastry, każdy lekko rozbij. Natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem, wstaw na godzinę do lodówki. Cebule obierz, posiekaj. Marchewkę oczyść, pokrój na plasterki. Oliwę rozgrzej na patelni, obsmaż plastry karkówki. Przełóż do brytfanny. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do mięsa. Zalej wodą, dodaj marchewkę, posyp przyprawami. Duś na małym ogniu około 45 minut (ewentualnie uzupełniając wodą). Pod koniec wlej kompot wiśniowy (około pół szklanki) oraz dodaj rozrobioną z wodą mąkę. Duś jeszcze kilka minut. Przypraw.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *