Składniki:
6 dag. bulguru
sól
1/2 łyżeczki kurkumy
20 dag. pomidorów
2 kulki (po 12,5 dag) sera mozzarella
50 dag. melona
4 dag. salami w cienkich plasterkach
3 dag. rukoli
4 łyżki białego octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
W garnku zagotować posoloną wodę. Na wrzątek wsypać kaszę. Dodać kurkumę i zamieszać. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Odcedzić, odsączyć na sitku, odłożyć do wystudzenia. Pomidory umyć, pociąć w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Ser, tak samo jak pomidory, pokroić w plastry. Miąższ melona odciąć od skórki, usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Każdy kawałek melona wbić na wykałaczkę razem ze zwiniętym plasterkiem salami. Rukolę oczyścić, umyć, listki starannie osuszyć (najlepiej w specjalnej wirowce do sałaty). Następnie sałatę drobno posiekać. Wystudzoną kaszę wymieszać z rukolą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i octem. Na talerzu ułożyć na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli. Na to wyłożyć kaszę bulgur z rukolą. Obok ustawić koreczki z melona i salami. Przed podaniem danie skropić oliwą. Ewentualnie zamiast oliwą polać sosem winegret z dodatkiem soku z cytryny i miodu.