Składniki:
1 kg. wołowiny
1/2 czerwonej papryki
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
15 dag. boczku wędzonego
2 łyżki oleju
1łyżka mąki
1/2litra bulionu cielęcego
1/21itra czerwonego wytrawnego wina
1listek laurowy
gałązka tymianku
2 łyżki masła
20 dag. szalotek
1 łyżeczka cukru pudru
25 dag. pieczarek
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso i paprykę pokrój w dużą kostkę, a marchewki i cebule w plastry. Czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż w garnku na oleju. Wyjmij boczek, wrzuć mięso i zrumień je,mieszając. Dodaj paprykę, marchew i cebulę. Przesmaż, dopraw solą i pieprzem. Odlej tłuszcz.Całość oprósz mąką, przesmaż. Podlej bulionem i winem, dodaj czosnek, listek laurowy i tymianek.Duś na małym ogniu pod przykryciem około 2,5 godziny. Cebulki przesmaż na łyżce masła. Podlej wodą, dodaj sól i cukier puder, gotuj około 10 minut, aż pokryją się syropem. Pieczarki pokrój, przesmaż na łyżce masła. Mięso wyjmij na półmisek.
Sos:
Odparuj, przecedź. Dodaj do niego boczek, cebulki i pieczarki. Podgrzej, dopraw, polej mięso.