Składniki;
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
3 kopiate łyżki kakao
1 słoik dżemu wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem :
800 ml. śmietany 30% lub 36%
3 – 4 opakowania śmietan fix
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kg.twarogu trzykrotnie mielonego waniliowego
Do nasączenia:
zimna mocna słodka herbata z dużą ilością soku z cytryny
Polewa;
1i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
odrobinka mleka
Wykonanie;
Ciasto;
Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać przesianą mąkę,mleko i olej. Do powstałej masy dodać kakao, proszek do pieczenia , sodę i wymieszać. Na koniec dodać słoik dżemu wiśniowego i dokładnie wymieszać.Powstałe ciasto wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia 25 x 35 cm. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 – 60 minut w temperaturze 180C.
Krem;
Ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę,na koniec dodać cukier puder wraz z śmietan fixami,ubijać jeszcze przez chwilkę.Ubitą śmietanę połączyć ze zmielonym twarogiem wymieszać delikatnie.Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na dwa blaty,nasączyć zimnym naparem mocnej słodkiej herbaty z sokiem z cytryny,a następnie blaty przełożyć kremem.
Polewa;
W rondelku w odrobienie mleka rozpuścić 1i 1/2 tabliczki czekolady i powstałą polewą oblać ciasto. Włożyć ciasto do lodówki najlepiej na noc .