Ciasto:
2 szklanki mąki
4 żółtka
20 dag. schłodzonego masła
6 dag .wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch
1,5 kg winnych jabłek
4 białka
25 dag. cukru
15 dag. zmielonego twarogu
15 dag. wiórków kokosowych
1czubata łyżka rodzynek
1/3 szklanki słodkiej śmietany
cukier waniliowy
5 dag. masła
2 żółtka
sok z cytryny
3 łyżki rumu
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do miski. Dodać cukier i sól. W środku kopczyka zrobić dołek, wlać żółtka, dodać pokrojone na kawałki masło i wiórki kokosowe Zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je w lodówce. Dno i boki natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wylepić ciastem, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do I80 C. Sparzone, osączone rodzynki zalać rumem i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i twarogiem, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z masą żółtkowo – twarogową i rodzynkami. Dodać śmietankę ubitą z cukrem waniliowym i pianę ubitą z białek, delikatnie w y mieszać. Rozsmarować masę na lekko podpieczonym i przestudzonym spodzie, wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180C. i piec około godziny.