Z AGRESTEM I PIANKĄ

Składniki:

 

 

60 dag. mąki

5 żółtek

3 łyżki cukru

25 dag. masła

3 łyżki smalcu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżka spirytusu

7 białek

1 szklanka cukru

80 dag. agrestu

 

Wykonanie:

Z przesianej mąki z proszkiem, tłuszczu, żółtek i 3 łyżek cukru posiekać kruszonkę. Podzielić na 3 części. Jedną część wysypać na dno dużej, natłuszczonej tortownicy i posypanej bułką tartą. Do drugiej dodać kakao i spirytus, wymieszać na kruszonkę i wysypać na jasną kruszonkę. Wyłożyć obrany i umyty odsączony agrest. Białka ubić na pianę i pod koniec dosypać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru. Pianą przykryć owoce . Pianę posypać resztą kruszonki. Piecz w temperaturze.180 C.około 45 minut. Pozostawić jeszcze na 20 minut w wyłączonym piekarniku.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *