Składniki:
1,2 kg. karkówki
3 nóżki wieprzowe
25 dag marchewki
25 dag. selera
6 listków laurowych
6 jagód jałowca
3-4 łyżki octu z białego wina
1 łyżka ziarnek ziarenek czarnego pieprzu
4 łyżeczki żelatyny
kilka goździków
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Dokładnie umyć nóżki wieprzowe. Zagotować w garnku 2 litry osolonej wody, wrzucić nóżki, zmniejszyć ogień. Dodać 4 listki laurowe, ziarenka pieprzu, jagody jałowca oraz goździki. Całość gotować około 3 godziny na małym ogniu. 1 i 1/2 godziny przed końcem gotowania dodać karkówkę. Powstającą w trakcie gotowania pianę koniecznie usuwać za pomocą łyżki cedzakowej. Wyjąć mięso z wywaru, przelać zupę przez sitko, odstawić do wystygnięcia, usunąć z wierzchu tłuszcz. Dobrze umyć marchewki, obrać, pokroić w plasterki. Oczyścić seler, umyć, pokroić w kostkę. Wlać do garnka litr rosołu, wrzucić na 15 minut pokrojone warzywa. Odkroić karkówkę od kości, wrzucić do rosołu z warzywami. Całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem z młynka oraz octem winnym. Rozprowadzić żelatynę w wodzie, dodać do rosołu, wymieszać. Opłukać duże naczynie najlepiej kamionkowe), wlać rosół z mięsem i warzywami, dodać dwa listki laurowe, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać z sosem pomidorowym i pieczonymi ziemniakami.