Składniki;

3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
2/3 szklanki wrzątku
1/2 szklanki zimnej wody

 

Wykonanie;

Mąkę przesiać przez sito i doda do niej sól. Powoli dolewać zagotowaną, gorącą wodę. Do sparzonej mąki doda olej i roztrzepane jajko. Na sam koniec dodać zimną wodę. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić do rąk uformować kulę, przykry ją ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie gdy ciasto okaże się za lepkie podsypał je mąką, a gdy będzie zbyt suche i twarde dolać jeszcze odrobinę zimnej wody i wyrobić, rozwałkować, wykrawać kółka np. szklanką i nakładać farsz jaki kto chce.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *