Składniki:
15 dag. długo ziarnistego ryżu
1duża cebula
10 dag. wędzonego boczku
40 dag. surowej szynki
1 duża czerwona papryka
1/2 łyżki kolorowego pieprzu
150 ml. bulionu mięsnego
5-6 suszonych pomidorów w oleju
olej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Ryż opłucz, wsyp do jednego litra osolonego wrzątku, gotuj pod przykryciem 16 minut. Odcedź Szynkę pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką i grubo mielonym-kolorowym pieprzem. Usmaż na oleju do miękkości cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Paprykę oczyść pokrój w kostkę. Boczek smaż na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Dodaj cebulę i masło smaż 2 minuty. Dodaj słodką paprykę i bulion, zagotuj. Dodaj pokrojoną paprykę, gotuj 7 minut Dodaj ryż, szynkę, pokrojone suszone pomidory i kilka gałązek posiekanej natki, wymieszaj podgrzej. Przypraw do smaku solą i pieprzem.