Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 cebula
1jajko
pieprz
sól
150 g. borówek z kompotu lub suszonych
4 łyżki oleju
150 g. sera z niebieską plesniatypu roguefort
2 gruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
zioła do dekoracji
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obrać, drobno zetrzeć na tarce. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, jajko i połowę borówek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem .Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dużej patelni rozgrzać olej, kłaść po porcji masy ziemniaczanej usmażyć (z obu stron) około12 placuszków. Ułożyć je na blasze. Ser pleśniowy pokroić w kostkę albo w trójkąciki. Gruszki dobrze umyć, nie obierać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki. Natychmiast skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Plasterki gruszek i ser pleśniowy porozkładać na plackach. Blachę z placuszkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Zapiekać 5-7 minut, aż ser lekko się rozpuści. Udekorować odłożonymi borówkami i Np. listkiem mięty.