Składniki:
40 dag. kurek
3/4 szklanki śmietany 30%
10 jajek
1cebula
1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka liści zielonej sałaty
Wykonanie:
Grzyby oczyść, starań I nie umyj, osącz na durszlaku. Duże okazy grzybów drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło zeszklij cebulę. Dodaj grzyby i smaż na małym ogniu, mieszając, około 15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem .Śmietanę zmiksuj z jajkami (lub roztrzep trzepaczką). Przypraw szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej. Mrożony groszek lekko obgotuj w osolonej wodzie, osącz na sitku, przestudź. Masę śmietanową wiej do grzybów z cebulą, wsyp zielony groszek, delikatnie wymieszaj Foremkę keksówkę wyłóż folią aluminiową. Napełnij przygotowaną masą. Foremkę wstaw do dużej blachy wypełnionej ciepłą wodą (do 3/4 wysokości keksowki). Piecz około 30 minut w temp. 200 C. Ostudź. Zapiekankę podawaj pokrojoną w plastry na liściach zielonej sałaty.