ZAPIEKANE Z GROSZKIEM

Składniki:

40 dag. kurek

3/4 szklanki śmietany 30%

10 jajek

1cebula

1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)

2 łyżki masła

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

kilka liści zielonej sałaty

Wykonanie:

Grzyby oczyść, starań I nie umyj, osącz na durszlaku. Duże okazy grzybów drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło zeszklij cebulę. Dodaj grzyby i smaż na małym ogniu, mieszając, około 15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem .Śmietanę zmiksuj z jajkami (lub roztrzep trzepaczką). Przypraw szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej. Mrożony groszek lekko obgotuj w osolonej wodzie, osącz na sitku, przestudź. Masę śmietanową wiej do grzybów z cebulą, wsyp zielony groszek, delikatnie wymieszaj Foremkę keksówkę  wyłóż folią aluminiową. Napełnij przygotowaną masą. Foremkę wstaw do dużej blachy wypełnionej ciepłą wodą (do 3/4 wysokości keksowki). Piecz około 30 minut w temp. 200 C. Ostudź. Zapiekankę podawaj pokrojoną w plastry na liściach zielonej sałaty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *