Składniki:
25 dag. ryżu
4 białe kiełbaski lub kiełbaski grillowe
10 dag. żółtego sera (np. gouda)
3 szklanki rosołu (instant)
4 marchewki
2 pory
1 cebula
4 łyżki masła lub margaryny
1 pęczek natki pietruszki
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Oczyścić, umyć, (ewentualnie obrać) pozostałe warzywa, a następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wsypać ryż, smażyć z cebulą, aż stanie się szklisty, wlać trzy szklanki rosołu. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około25 minut .Na 10 minut przed końcem gotowania dodać marchewkę i pory. Smażyć kiełbaski 10 minut na pozostałym tłuszczu . Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i dodać do ugotowanego ryżu. Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie, napełnić połową ryżu z warzywami. Rozłożyć warstwę kiełbasy, przykryć resztą ryżu. Utrzeć żołny ser, posypać zapiekankę. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Posypać resztą posiekanej natki.