Składniki:
10 dag. szynki wędzonej pokrojonej w kosteczkę.
100 ml. mleka
150 ml. wody
5 dag. ziemniaków w proszku Pure
15 dag. mrożonego zielonego groszku
8 gałązek zielonej pietruszki
2 cebulki szalotki lub zwykłej
8 jajek
pieprz
sól
Wykonanie:
Mleko i 150 ml. wody zagotować. Posolić i wsypać kartoflany proszek. Pomieszać. Pietruszkę umyć,osuszyć,posiekać. Groszek ugotować w solonej wodzie około3 -4 minuty. Odcedzić. Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Pokrojoną cebulkę podsmażyć na oliwie. Jajka pomieszać z masą kartoflaną,doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szynkę , pokrojoną pietruszkę i groszek. Wymieszać. Do foremki żaroodpornej dać cebulkę,potem dać masę kartoflaną. Zapiekać w nagrzanym piekarniku 175C około30 minut. Podawać z surówką według swojego uznania.