Składniki:

10 dag. szynki wędzonej pokrojonej w kosteczkę.

100 ml. mleka

150 ml. wody

5 dag. ziemniaków w proszku Pure

15 dag. mrożonego zielonego groszku

8 gałązek zielonej pietruszki

2 cebulki szalotki lub zwykłej

8 jajek

pieprz

sól

Wykonanie:

 

Mleko i 150 ml. wody zagotować. Posolić i wsypać kartoflany proszek. Pomieszać. Pietruszkę umyć,osuszyć,posiekać. Groszek ugotować w solonej wodzie około3 -4 minuty. Odcedzić. Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Pokrojoną cebulkę podsmażyć na oliwie. Jajka pomieszać z masą kartoflaną,doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szynkę , pokrojoną pietruszkę i groszek. Wymieszać. Do foremki żaroodpornej dać cebulkę,potem dać masę kartoflaną. Zapiekać w nagrzanym piekarniku 175C około30 minut. Podawać z surówką według swojego uznania.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *