Składniki:
2 woreczki ryżu
1 pierś kurczaka
2 cebule
2 marchewki
70 dag. pieczarek
400 ml. śmietany 30%
2 opakowania gotowej zupy cebulowej
1strąk czerwonej papryki
zielona część pora
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Zgotuj garnek osolonej wody, włóż woreczki ryżu i ugotuj na miękko. Osącz na durszlaku, wyjmij z woreczków Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Oczyść pieczarki, cebulę oraz marchewki. Cebule pokrój w piórka, pieczarki marchewki w talarki. Oczyść i drobno pokrój paprykę oraz pora. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, porcjami podsmaż mięso. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż cebulę, pieczarki oraz marchewkę, oprósz solą i pieprzem. Dodaj kurczaka, wymieszaj. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. a dnie naczynia ułóż warstwę ryżu, wyrównaj wierzch. Następnie rozłóż mięso z warzywami. Zupy cebulowe dokładnie wymieszaj ze śmietaną, polej zapiekankę. Na wierzchu potrawy rozłóż pokrojonego pora i paprykę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Zapiekaj 30 minut. Zapiekankę możesz dodatkowo posypać startym żółtym serem. Sos z zupy cebulowej raz śmietany możesz zastąpić sosem beszamelowym z dodatkiem startego żółtego sera.