Składniki:

2 woreczki ryżu

1 pierś kurczaka

2 cebule

2 marchewki

70 dag. pieczarek

400 ml. śmietany 30%

2 opakowania gotowej zupy cebulowej

1strąk czerwonej papryki

zielona część pora

sól

pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Zgotuj garnek osolonej wody, włóż woreczki ryżu i ugotuj na miękko. Osącz na durszlaku, wyjmij z woreczków Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Oczyść pieczarki, cebulę oraz marchewki. Cebule pokrój w piórka, pieczarki  marchewki w talarki. Oczyść i drobno pokrój paprykę oraz pora. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, porcjami podsmaż mięso. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż cebulę, pieczarki oraz marchewkę, oprósz solą i pieprzem. Dodaj kurczaka, wymieszaj. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. a dnie naczynia ułóż warstwę ryżu, wyrównaj wierzch. Następnie rozłóż mięso z warzywami. Zupy cebulowe dokładnie wymieszaj ze śmietaną, polej zapiekankę. Na wierzchu potrawy rozłóż pokrojonego pora i paprykę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Zapiekaj 30 minut. Zapiekankę możesz dodatkowo posypać startym żółtym  serem. Sos z zupy cebulowej  raz śmietany możesz zastąpić sosem beszamelowym z dodatkiem startego żółtego sera.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *