Składniki:
40 dag makaronu, Np. wstążki, rurki
1 łyżka oleju
50 dag. świeżych kurek lub mieszanych grzybów leśnych
1 cebula
3 łyżki masła
200 ml. śmietany
1 żółtko
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron ugotuj aldente w osolonym wrzątku. Dodaj łyżkę oleju ,zamieszaj i odcedź. Kurki oczyść opłucz i osusz. Cebulę obierz ,pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach masła .Dodaj grzyby i duś około 15 minut. Dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, przypraw. Żaroodporne naczynie natłuść masłem. Przełóż do niego makaron, przykryj kurkami. Polej sosem z grzybów. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190 C. Przed podaniem posyp natką.