Składniki:
11/2 ziemniaków
2 średnie piersi kurczaka
10 dużych pieczarek
2 cebule
2 małe papryki
pieprz czarny
natka pietruszki
oliwa
2 jajka
200ml. śmietany
50 g. tartego sera żółtego
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie cedzimy odstawiamy, aby przestygły. Gdy będą już chłodne kroimy je w grube plastry. W tym czasie pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Gdy będą już miękkie, przekładamy do miseczki i odstawiamy. Gdy już się zrumieni, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypujemy czarnym pieprzem. Całość smażymy około 7 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy ostatni składnik – czyli paprykę, którą kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki i także podsmażamy.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wykładamy pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykrywamy resztą ziemniaków, posypujemy natką pietruszki.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy 2 jajka ze śmietaną. Zalewamy zapiekankę masą jajeczno-śmietanową, posypujemy serem, pieczemy około 30-40 minut w 200 C.