Składniki:
80 dag. ziemniaków
1/2 kg. Mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
3 jajka
olej
1 kubeczek kwaśnej śmietany18%
Vegeta,
pieprz
gałka muszkatołowa
przyprawa do gyrosa
25 dag. sera żółtego
Wykonanie:
Cebule obierz, pokrój w krążki. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj mielone mięso, podsmaż. Przypraw do smaku przyprawą do gyrosa. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na plasterki. Oprósz Vegetą i gałką muszkatołową. Żaroodporną formę natłuść. Warstwami ułóż ziemniaki i mięso. Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną, przypraw Vegetą i pieprzem. Sosem zalej ziemniaki i mięso. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200C piekarnika. Piecz 40-50 minut, aż zapiekanka mocno się zarumieni.