ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

80 dag. ziemniaków

1/2 kg. Mięsa mielonego wieprzowego

2 cebule

3 jajka

olej

1 kubeczek kwaśnej śmietany18%

Vegeta,

pieprz

gałka muszkatołowa

przyprawa do gyrosa

25 dag. sera żółtego

Wykonanie:

Cebule obierz, pokrój w krążki. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj mielone mięso, podsmaż. Przypraw do smaku przyprawą do gyrosa. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na plasterki. Oprósz Vegetą i gałką muszkatołową. Żaroodporną formę natłuść. Warstwami ułóż ziemniaki i mięso. Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną, przypraw Vegetą i pieprzem. Sosem zalej ziemniaki i mięso. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200C piekarnika. Piecz 40-50 minut, aż zapiekanka mocno się zarumieni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *