Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
25 dag. miękkiej margaryny
1 łyżka smalcu
1 łyżka masła
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Kołderka :
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kg śliwek bez pestek lub dowolnych owoców sezonowych
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, jedną wkładamy do zamrażarki, pozostałymi dwoma wyłożyć dużą wysmarowaną blachę i posypaną bułka tartą.
Kołderka:
Ubić na sztywno białka dodając na koniec cukry.
Na ciasto ułożyć połówki wypestkowanych śliwek skórkami do dołu. Na śliwki wyłożyć sztywną pianę i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180 C.Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.